26 Ocak 2018 Cuma

Çevirisi Yarım Kalan Fantastik Kitap Sayısı Neden Bu Kadar Çok

Çünkü okumuyoruz!
Hevesle başladığınız serilerden kaçının ardı geldi? Kaçı için yeni kitabı çıkacak diye yayınevini defalarca arayıp darladınız?
Buz ve Ateşin Şarkısı, Taht Oyunları bile çıktıktan sonra neredeyse on yıl kalan kitapların Türkçe'ye çevrilmesini bekledik ve dizi anlaşması yapılmadan da 2. kitabı basılmadı. Belli başlı kitaplar dışında çok az fantastik kitap ülkemizde tutunuyor ve devamları basılıyor. Naomi Novik'in Temeraire Serisi'nin dört kitabı güç bela çıktı. Hatırlarsınız fantastikefsaneler.com 'ken kitabı öyle sevip hakkında o kadar uzun şeyler yazmıştık ki dünya sıralamasında google da en üstte biz vardık ve site kapanana kadar da yerimizi korumuş, yabancı okurların isteği üzerine açıklamaları İngilizce'ye de çevirmiştik. Eragon, Ejderha Mızrağı, Ejderha Süvarisi dışında yeni bir ejderhalı fantastik okuyacağız diye öyle heyecanlıydık ki yazar kendisi arayıp bizzat tebrik etmişti.
Neyse, mutlu güzel günlerimizi yad etmek bir yana o yazıların devamının gelmeyişinin asıl sebebi Pegasus Yayınları'nın Grinin Elli Tonu, Açlık Oyunları, Ye Dua Et Sev gibi daha kârlı kitaplar varken fantastik okurlarını kenara itmesi. 
Fantastik okuyanların istediği oluyor mu? Hiçbir zaman olduğunu görmedim. Eskiden fantastik basan ve kalite tekelini elinde bulunduran hepimizin sevdiği malum yayınevi kapandığı için daha büyük yayınevlerine geçen kitaplar basılmaya devam ediyor (çoooook yavaştan) ama açık olan büyük yayınevelerinden çıkan devamını beklediğimiz kitaplar da bir türlü çıkmıyor.
Bir örnek de Tudem. Mesleğim gereği sahiplerinden editörüne çoğuyla bizzat görüştüğüm yayınevlerinden aldığımız cevap satış düşüklüğü ve o serinin okunmayışı. Hayaletin Çırağı serisi kadar Hayali Coğrafya Atlası gibi serilerin kitaplarını da bassalar (basmıyorlarsa aradan çekilseler de teliflerini birileri alıp bassa) devamının geleceğini bildikleri bu kitapları insanlar alır. Hem bir kitapçı hem editör olarak en büyük sorunun ticari kaygılar ve serinin devamının basılmayışı oluşunu düşünüyorum.
Kanayan yaramız haline gelen Yeşil Sürari Serisi'nin devam kitaplarını da dünya gözüyle bir okuyabilsek gam yemeyeceğim. 
Kaliteli seriler böylece uçup gidiyor biz serilerin hayranları okuyamadıklarımızla kalırken yayınevleri satan kitap iyi kitaptır politikasına devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder